آزمون Freeze & thaw
در این آزمون، هوازدگی فیزیکی در اثر تغییرات دما بر روی سطح ایجاد شده و باعث جدا شدن مولکول های تشکیل دهنده می شود.
[(img)|1044371221551001B]
یخ زدگی زمانی اتفاق می افتد که آب به طور مداوم در شکاف ها نفوذ کرده، یخ زده و منبسط می شود و در نهایت سطح آزمونه را از هم جدا می کند.
مثال آرمینکو برای هرچه بهتر فهمیدن آزمون فوق به شرح زیر است :
نمونه ای از چرخه انجماد و ذوب این است که محصول را به مدت 24 ساعت در معرض دمای انجماد (تقریبأ 15- تا 20 درجه سانتی گراد) قرار دهید و سپس آزمونه را در دمای بالاتر (تقریبأ 25 تا 30 درجه سانتی گراد)
به مدت 24ساعت نگه داری کنید. سپس آزمونه برای تغییرات قابل توجه تجزیه و تحلیل می شود. این سیکل (چرخه) می تواند قابل تکرار از 2 تا 50 بار (یا بیشتر) باشد.
مهم : چرخه انجماد و ذوب عامل اصلی آسیب به مصالح ساختمانی مانند مجموعه های بتنی و آجری است.
آسیب یخ زدای زمانی اتفاق می افتد که آب حفره های یک ماده سخت و متخلخل را پر کرده و سپس منجمد و منبسط می شود.
نکته : وقتی آب یخ می زند، حدود 9 درصد منبسط می شود. هنگامی که آب موجود در بتن مرطوب، یخ می زند، باعث ایجاد فشار در منافذ بتن می شود. اگر فشار ایجاد شده بیش از مقاومت کششی بتن باشد، حفره گشاد شده و پاره می شود.
اثر تجمعی چرخه های انجماد و ذوب پی در پی و اختلال در خمیر و سنگدانه می تواند در نهایت باعث انبساط و ترک خوردگی، پوسته پوسته شدن و خرد شدن بتن شود.
دامنه شمول :
این آزمون به طور گسترده در صنایع چسب سازی جهت استحکام و گیرایی چسب، صنایع بتن و بتن های سبک، جهت استحکام آب پذیری یا یخ زدگی و انجماد، صنایع سرامیک و کاشی جهت آزمون های مقاومت و عمر کاربرد داشته و آرمینکو مفتخر است این آزمون را کالبد شکافی و اجرایی کرده است.
آرمینکو می تواند تمامی نیاز های این صنایع را با استفاده از داخلی سازی و نیاز سنجی صحیح مرتفع ساخته و آزمونهای متنوعی را به لحاظ تجهیزات و فرآیند، تکمیل و اجرایی نماید.
برگرفته از استاندارد شماره ISO60068-3-5
- ۰۳/۱۰/۱۰